Jednozrnka

Pšenica jednozrnka je prvým domestikovaným druhom pšenice, nazýva sa aj matkou dnešnej pšenice. Prvé využitie jednozrnka našla už pred 10 – 12 tisíc rokmi. Pestovala sa na území dnešnej Sýrie, Izraelu, Turecka a postupne sa rozšírila do Európy a Afriky. Rimania ju obľubovali kvôli nenáročnosti, odolnosti a vysokej nutričnej hodnote. Obsahuje bielkoviny a množstvo antioxidantov.

Základná príprava:

Jednozrnku prepláchneme, vložíme do hrnca s osolenou vodou, pridáme pár kvapiek oleja. Nemiešame. Dĺžka varenia je individuálna. 30 minút – zrno je chrumkavé, 60 minút – zrno je rozvarené, vhodné do pomazánok, na prípravu kaše.

Jednozrnka bola pôvodne divorastúca tráva. Dnes sa väčšina produktov vyrába zo šľachtených druhov obilia. Semená divokej pšenice padajú na zem a sú uzavreté v šupke.

Jednozrnka obsahuje značné množstvo karotenoidov a je vhodná hlavne k príprave nekysnutých produktov. Využíva sa v RAW stravovaní, pretože ju netreba tepelne upravovať.