Hroznová múka

Múka sa získava z výliskov hroznových jadierok čiastočne zbavených oleja. Hroznové jadierka sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov tzv. flavonoidov, inak nazývaných tiež vitamín P. Flavonoidy sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie (tj. ochrany buniek proti zhubnému pôsobeniu voľných radikálov) a sú im tak pripočítané protinádorové vlastnosti.

Ďalej sa zdôrazňuje ich schopnosť regenerovať a spevňovať cievy, znižovať množstvo cholesterolu v krvi, čím môžu veľmi priaznivo ovplyvňovať srdcovo-cievne ochorenia. Flavonoidy tiež významne prispievajú k redukcii zápalových stavov a uvádza sa ich kladné pôsobenie pri prejavoch alergie. Súčasná veda skúma ich vplyv na rôzne neurologické ochorenia. Múka z hroznových jadierok je bezlepková.

Na pečenie sa odporúča nahradiť v akomkoľvek recepte (na chleba, koláč, pizzu…) 7% bežnej múky múkou z hroznových jadierok. K zjemneniu či zahusteniu omáčok, polievok, zeleninových pokrmov. Múka má výbornú ľahko orieškovú chuť, má svoje využitie aj v studenej kuchyni. Vhodná do tvarohu, jogurtu, müsli, ovocných štiav a kokteilov, do marmelád bez cukru.